Vacatures in overvloed

Het is druk in recruiterland. De bouw trekt aan en er moeten honderden vacatures worden ingevuld. Vooral de bedrijven die de afgelopen jaren veel medewerkers hebben ontslagen, zoeken nu weer mensen. Logisch. Maar is het verstandig om daar te gaan werken, alleen voor een paar honderd euro per maand meer?

Mooi verkoopverhaal

Die headhunters en detacheerders hebben natuurlijk een prachtig verhaal voor jou. Over mooie kansen voor de toekomst. Dat je zo perfect in de organisatie past. Dat dit bedrijf weer de weg naar boven heeft gevonden. Maar heb je je weleens afgevraagd waarom er zoveel vacatures zijn, terwijl de omzet nauwelijks is gestegen? Vraag je waarom zoveel mensen de onderneming eerder moesten verlaten of waarom ze zelf weg zijn gegaan? Je zult niet de eerste zijn die spijt krijgt van een te snel gemaakte keuze.

De meeste recruiters zijn verkopers!

De meeste detacheerders en headhunters gaat het om het maken van de deal, niet om jouw carrière. Houd dat in gedachten als ze je een overtuigend verhaal vertellen over die vacature die jou “op het lijf gesneden is”. Wees zorgvuldig en kritisch. Maak een uitgebreide studie van je “toekomstige werkgever”. Hoe staan ze er financieel voor? Hoe zijn ze georganiseerd? Wat zijn hun sterke en zwakke kanten? Mocht je die informatie moeilijk kunnen krijgen, dan kan ik je daarbij helpen.

De valkuilen

Stel je dit eens voor. Je bent met een flinke salarissprong naar een nieuwe organisatie overgestapt. Want je weet: een hoger aanvangssalaris is eenvoudiger te regelen dan een salarisverhoging als je er eenmaal werkt. De onzekere periode van de afgelopen jaren heeft echter sporen achtergelaten bij je “nieuwe” collega’s. De sfeer op kantoor, een belangrijk onderdeel voor jouw arbeidsvreugde, is ver te zoeken. De middelen ontbreken om extra dingen te kunnen doen. Het takenpakket blijkt in de praktijk minder aantrekkelijk dan de recruiter je had voorgeschoteld. En ontwikkeling en salarisverhoging zit er de komende 5 jaar zeker ook niet in. Wat een afknapper!

Volg je plan

Deze valkuil kun je voorkomen. Stap niet te gehaast over. Je moet niet binnen een week beslissen om van werkgever te veranderen. Dat ben je toch al een hele tijd aan het afwegen. Je heb je doelen en de weg ernaartoe omschreven in je persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Dus als je tot de conclusie komt dat het tijd is om over te stappen, weet je ook wáár je wilt gaan werken. Pak zelf het initiatief en ga voor een open sollicitatie aan jouw toekomstige leidinggevende. Maak met een brief, een telefoontje of een afspraak duidelijk wat je zoekt. Als je dat lastig vindt, ga dan met een aantal detacheerders of headhunters in gesprek en zoek diegene die een goede match voor jou belangrijker vindt dan een deal. Als je daar hulp bij nodig hebt, dan help ik je graag.

Meer geld verdienen!

Dat lukt door jezelf te ontwikkelen. Hoe beter je wordt, hoe waardevoller je bent. Focus je op de functie die je uiteindelijk wilt bereiken en zie de tussenstappen als investering. Dan zul je je doel eerder bereiken. Dat levert financieel uiteindelijk veel meer op dan die € 500,- per maand nu. En nog belangrijker, dan doe je het werk wat je het liefste wilt, bij het bedrijf dat het beste bij je past.

Peter-Jan Hendriks is initiatiefnemer van Talent & More. Hij helpt Civiele Techniek Talenten om kritisch en proactief hun carrièrepad uit te stippelen.

Juist in deze markt van schaarste, korte termijn verleidingen en inhalige recruiters vindt hij dit belangrijk . Peter-Jan is ook directeur bij Traffic & More en werkte 16 jaar bij verschillende aannemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *