“ Leiderschap in 1 dag”www.talentandmore.info:leidinggeven

Dat belooft de folder in zakenblad “Management Team”. Voor nog geen € 1.000,- krijg je van Ben Tiggelaar in 1 dag de laatste ins en outs over leiderschap. Persoonlijk vind ik dat een hoop geld. Natuurlijk zal je er ook wel iets van opsteken, maar of dat de investering van geld en tijd waard is? Wat mij vooral triggert, is de opmerking: “steeds meer mensen moeten leiding geven in hun werk”. Het is toch geen moeten?

 

Leidinggeven, is iets wat je wilt

Omdat je het leuk vindt om de koers te bepalen. Zeker voor Talenten die door willen groeien naar een managementfunctie is het noodzakelijk om leidinggevende kwaliteiten te hebben. Misschien zijn deze kwaliteiten nog niet geactiveerd, maar in mijn ogen moeten ze wél in je genen zitten. Wanneer je nog geen functie hebt waarin je leiding geeft, kun je op andere plaatsen ervaring opdoen. Bijvoorbeeld als teamleider op je sportclub of als medeorganisator van een evenement in je gemeente.

Je bent een leider of je bent het niet

Een aantal maanden geleden raakte ik in gesprek met collega ondernemer Jeroen. Hij had het over het onderscheid tussen mensen. Er zijn volgens hem leiders en volgers. Net als ik bleek hij sinds het lezen van het boek “De Daedalus dreiging” [The Apocalypse Watch] van Robert Ludlum de mensheid in te delen in volgers en leiders. Het boek gaat over een groep neonazi’s die een Vierde Rijk willen stichten. De nieuwe Führer valt door de mand, omdat hij geen leider is maar een volger.

 

Stond jij als kind ook al vooraan?

Ik denk dat je als leider geboren wordt. Geboren leiders voelen die verantwoordelijkheid eigenlijk al vroeg in hun leven. Ze worden bijvoorbeeld klassevertegenwoordiger of aanvoerder in een jeugdelftal. Ze staan vooraan als er iets georganiseerd moet worden. Kenmerkend is dat ze zelf beslissingen durven nemen. Uiteraard binnen de grenzen van hun verantwoordelijkheid. Volgers hebben daarentegen altijd goedkeuring nodig van diegene die boven hen staat.

 

Ben jij een leider?

Misschien geef je al leiding of ben jij zo’n geboren leider. Zo niet, dan is het als Civieltechnisch Talent belangrijk om te onderzoeken of je leidinggeven leuk vindt en of je het in je hebt. Probeer ervaring op te doen in de praktijk. Voorkom zo’n knullige situatie als in de Scheidegger reclame: “op vrijdag was ik nog hun collega, op maandag hun manager”. Leidinggeven is een natuurlijk proces. Als het authentiek is, accepteren anderen het als vanzelfsprekend.

 

Projectleider of project lijder?

Projectleider in de Civiele Techniek is één van de interessantste functies in ons vak. De meeste Civiele Techniek Talenten gaan dit zeker ontdekken. Ook al ben je van nature een leider, een goede projectleider word je niet van de ene op andere dag. Daarvoor moet je jouw talent ontwikkelen. Als projectleider moet je jouw project op basis van argumenten de juiste kant op dirigeren. Ook bij flinke tegenstand. Ben je daar niet toe in staat, dan vang je vooral de klappen op en loop je steeds excuses te maken. Je lijdt dan echt onder je werk. Mijn advies? Activeer en ontwikkel je vaardigheid als leider in je huidige werk, vóórdat je de titel van Projectleider draagt. Laat zien dat je het leiderschap in je hebt, oefen ermee, vraag feedback, bereid je voor. Zo leer je zonder lijden goed leiden!

Peter-Jan Hendriks is initiatiefnemer van Talent & More. Hij helpt Civiele Techniek Talenten om kritisch en proactief hun carrièrepad uit te stippelen.

Juist in deze markt van schaarste, korte termijn verleidingen en inhalige recruiters vindt hij dit belangrijk . Peter-Jan is ook directeur bij Traffic & More en werkte 16 jaar bij verschillende aannemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *