Jij hebt zeker geen idee wat het betalingsgedrag van je eigen organisatie is, laat staan van dat van andere bedrijven. Logisch. Als Civieltechnisch Talent ben je vast meer geïnteresseerd in techniek dan in economie en bedrijfskunde. Met dit blog wil ik je toch duidelijk maken dat enig inzicht in de financiën je kan helpen om de juiste keuzes te maken in je carrière.

De administratiemedewerkers zijn je vrienden

Uit ervaring weet ik dat niet iedereen de administratiemedewerkers als vrienden beschouwt. Want een bouwer wil bouwen en de controle vanuit de “centenneukers” is vaak maar gedoe. Talenten in de Civiele Techniek snappen wel dat ze de administratie nodig hebben om hun projecten goed te kunnen sturen c.q. bewaken. Maar er is veel meer kennis aanwezig binnen die afdeling, die ook heel interessant kan zijn voor je carrière.

Wat je je vrienden bij administratie zeker moet vragen

Wat de debiteuren-/crediteurdagen binnen jouw bedrijf zijn, is een interessante vraag. Dit betekent hoe lang het duurt voordat jouw organisatie de crediteuren betaalt. En wat is de reden als dat langer is dan 30 dagen? Is dit omdat het een goedkeuringstraject moet afleggen? Of staat er gewoon geen geld op de bank en doet men zo aan liquiditeitsmanagement? Een andere vraag is hoe lang het duurt voordat concurrenten betalen, als ze jouw organisatie hebben ingehuurd. Wordt er standaard na een x-aantal dagen betaald, of betaalt men pas nadat er telefonisch contact is geweest?

“Normale” betalingstermijn

Er zijn eigenlijk geen aannemers die binnen de wettelijke termijn van 30 dagen betalen. Boskalis en Mourik zijn de best betalende bedrijven met respectievelijk 38 en 42 dagen. Dura Vermeer, Van Gelder en BAM zitten rond de 60 dagen. Deze bedrijven zitten financieel (liquiditeit) niet in problemen. Dit levert over het algemeen een prettige werksfeer op, met budget voor leuke dingen. Er is geen financiële reden om niet in jouw ontwikkeling te investeren.

Te lange betalingstermijn

Bedrijven zoals KWS, Heijmans en Ballast Nedam hanteren een betalingstermijn van 70 dagen of langer. Dat kan erop wijzen dat zij hun financiële huishouding niet op orde hebben. Of ze leggen daarmee hun projectfinanciering bij hun onderaannemers en leveranciers neer. Dit kan een ongunstig effect hebben op de relatie met de samenwerkingspartners (onderaannemers, leveranciers).

De lijst met aannemers waar de betalingen via een incassoprocedure geïnd wordt, is helemaal belangrijk. De kans is dan erg groot dat ze in financiële problemen zitten. Niet echt een goede basis voor jouw nieuwe arbeidsovereenkomst dus!

Kies bewust je toekomstige werkgever

In het begin van je carrière is het prettig dat je (toekomstige) werkgever kan investeren in jouw ontwikkeling. Bedrijven met een gezonde financiële huishouding bezuinigen daar niet snel op. Leren doe je door fouten te maken en binnen gezonde bedrijven is daar ook ruimte voor.

Ook bij bedrijven met een minder goede financiële huishouding liggen wel kansen. Misschien kan jij ze helpen om hun situatie te verbeteren. Of is het voor hen lastiger om bepaalde functies in te vullen en liggen er kansen om vlieguren te maken.

Houd er bij deze afweging wel rekening mee dat in de laatste optie de risico’s groter zijn op het vlak van baanzekerheid en het nakomen van beloftes.

 

Twijfel je over de status van bepaalde bedrijven? Mail je vraag aan mij en je krijgt mijn professionele antwoord.

Peter-Jan Hendriks is initiatiefnemer van Talent & More. Hij helpt Civiele Techniek Talenten om kritisch en proactief hun carrièrepad uit te stippelen.

Juist in deze markt van schaarste, korte termijn verleidingen en inhalige recruiters vindt hij dit belangrijk . Peter-Jan is ook directeur bij Traffic & More en werkte 16 jaar bij verschillende aannemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *