Goud!Deze stelling is één op één van toepassing op Civiele Techniek Talenten. Carrière maken “overkomt” maar weinig mensen. De meerderheid heeft er gewoon hard voor moeten werken. Heb je jezelf een doel gesteld wat je ambieert? Hoe kom je daar dan? Dat doe je niet zomaar, daar maak je een plan voor.

 

Hét plan

Je weet welke competenties belangrijk zijn en aan welke competenties je zelf nog wilt werken. Datzelfde geldt voor je persoonlijke vaardigheden. Maak die verbeteringen onderdeel van een plan. Sporters hebben hun plan vertaald in trainingen en trainen net zo lang tot ze op het gewenste niveau zijn. Dat geldt ook voor het bedrijfsleven, je moet weten hoe en waarop je je vaardigheden moet trainen.

Werk aan je vaardigheden

Van huis uit werd ik al getraind in communicatie. Als jongste van het gezin werd ik stevig aangepakt door mijn broers en vader. Verbaal wel te verstaan. Wilde je “terugslaan” dan moest je wel de juiste argumenten bedenken. Dat lukt in het begin niet vanzelf, maar oefening baart kunst.

 

Omdat ik communiceren heel belangrijk vind, heb ik ook energie gestoken in het verbaal sterker maken van mijn kinderen. Mijn oudste dochter is zelfs communicatie gaan studeren en daar leerde ze om standaard bij bepaalde stellingen voor- en tegenargumenten te bedenken. Deze moet ze vervolgens in een debat verdedigen.

 

Wat ik hiermee wil zeggen is dat je zelf moet werken aan je vaardigheden en competenties. Soms door een cursus, maar het kan ook gewoon in je dagelijkse werkzaamheden. Zolang je maar weet waar je aan wilt werken.

 

Voorkom keuzestress

Naast je vaardigheden is het hebben van een plan ook belangrijk om het effect van een gemaakte keuze te toetsen. Niet iedereen maakt altijd de juiste keuze en dat weet je vaak pas achteraf. Doordat je een helder plan hebt, ben je eerder in staat om je keuze te beoordelen.

Vanuit mijn eigen ervaring weet ik dat een keuze die er op voorhand geweldig uitziet, in de praktijk tegen kan vallen. Ik koos voor een functie, die later niet echt voor mij geschikt bleek te zijn. Ondanks het feit dat ik er veel energie in stak, constateerde ik dat het niet werkte. Blijkbaar was dat niet de weg die ik moest volgen. Ik heb dat toen bespreekbaar gemaakt, maar binnen die organisatie waren op dat moment geen andere mogelijkheden. Daarom heb ik bij een andere organisatie mijn carrière vervolgd.

 

Ook minder positieve ervaringen zijn belangrijk om te groeien. Wanneer je een plan hebt, weet je waar je moet bijsturen of ingrijpen om te voorkomen dat je uiteindelijk op de verkeerde plek beland. Hoe werkt dit voor jou? Heb jij al een plan geschreven?

 

Peter-Jan

Peter-Jan Hendriks is initiatiefnemer van Talent & More. Hij helpt Civiele Techniek Talenten om kritisch en proactief hun carrièrepad uit te stippelen.

Juist in deze markt van schaarste, korte termijn verleidingen en inhalige recruiters vindt hij dit belangrijk . Peter-Jan is ook directeur bij Traffic & More en werkte 16 jaar bij verschillende aannemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *