Het was een tijd erg stil op Talent & More. Door een zwaar ongeluk was ik een hele poos uit de running. In dit blog deel ik mijn inzichten over veerkracht, over vallen en opstaan en over de invloed die je daar zelf op hebt.

Biken rondom de Kilimanjaro

Met een aantal collega’s zou ik vorig jaar oktober in Tanzania gaan mountainbiken. Voor het goede doel, de Flying Doctors. Het was een zesdaagse tour rondom de Kilimanjaro. Geen licht rondje, dus ik was er hard voor aan het trainen. Zowel krachttraining als kilometers maken. Door het vele sporten merkte ik dat ik ook meer energie had voor m’n werk. Ik voelde me alerter en lekkerder.

Vallen en opstaan

In oktober vorig jaar zat ik echter niet op de mountainbike in Afrika. Ik lag in het ziekenhuis in Nederland. Tijdens een heftig ongeluk brak ik 5 ruggenwervels en 12 ribben. Niks mountainbike maar een rollator waarmee ik mijn eerste meters lopend moest afleggen. Ik ben misschien wel een paar jaar ouder dan jullie, maar toch nog een jaar of dertig te jong voor zo’n looprek! Gelukkig herstelde ik naar verhouding erg snel. Dat kwam mede door mijn goede fysieke gesteldheid vanwege het vele trainen vóór het ongeluk. Hierdoor was mijn lichaam beter in staat om die klap te verwerken.

Kansen dwing je af

Ook in je zakelijke carrière loop je soms onverwachte klappen op. Als je goed getraind bent, hoef je je daardoor niet uit het veld te laten slaan. Je hebt immers een doel voor ogen en je traint en werkt om de juiste vaardigheden te verkrijgen en ervaring op te doen. Het is dan jammer dat die promotie aan je neus voorbij is gegaan. Maar wanneer je eenmaal klaar bent om je doel te realiseren, komen de kansen vanzelf.

Wat ik hiermee duidelijk wil maken, is dat je niet verbitterd moet zijn wanneer een collega met jouw promotie aan de haal gaat. Wanneer je geschikt en klaar bent voor die nieuwe functie, zien anderen dat ook. En mocht het je te lang duren binnen je huidige organisatie, dan kun je natuurlijk altijd overstappen naar een andere werkgever.

Sporten ondersteunt je carrière

Deze blog gaat over sporten. Ik denk dat het voor een high potential erg belangrijk is om natuurlijk leiderschap kracht bij te zetten met een sterk lichaam. Aantrekkelijke, sterke en fitte mensen hebben meer kans op succes. Veel hangt daarbij af van wat moeder natuur je heeft gegeven. Maar onderschat je eigen invloed niet. Je kunt zelf voor een gezonde uitstraling zorgen door te sporten en op je voeding te letten. Het geeft je meer energie en je hebt een sportieve uitlaatklep om zakelijke stress kwijt te raken. En, ook niet onbelangrijk, het kan bijdragen bij een sneller herstel na een ongeluk.

Sporten is een mooie metafoor voor je carrière. Zowel bij sport als in je loopbaan stel je reële doelen en train je om ze te bereiken. Het doel behalen geeft je voldoening, maar ook het ermee bezig zijn geeft een goed gevoel. En, neem dat maar van mij aan, een sterk en gezond lichaam is beter in staat om klappen op te vangen.

Peter-Jan Hendriks is initiatiefnemer van Talent & More. Hij helpt Civiele Techniek Talenten om kritisch en proactief hun carrièrepad uit te stippelen.

Juist in deze markt van schaarste, korte termijn verleidingen en inhalige recruiters vindt hij dit belangrijk . Peter-Jan is ook directeur bij Traffic & More en werkte 16 jaar bij verschillende aannemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *