Dat was wat mijn vader vroeger als remedie had tegen een klok die steeds sneller lijkt te gaan. Want als je je verveelt gaat de tijd lekker langzaam. Maar ja, wie verveelt zich tegenwoordig nog? De nieuwe generatie Millennials staat 24/7 aan. Ze slapen wel, maar bij het opstaan kijken ze eerst wat ze die nacht gemist hebben. Deze generatie is compleet anders volwassen geworden dan de rest van de werkende bevolking. Wat zegt dat over hun carrière en hoe kijken werkgevers daartegenaan?

Informatie binnen handbereik

Ik leerde nog om kennis te vergaren uit kranten en de encyclopedie. Jullie Millennials leerden internet daarvoor te gebruiken. Nieuws zie je op Nu.nl, handleidingen op Youtube, muziek op Spotify, films op Netflix en Wikipedia en Google voor de rest. Omdat Millennials de hele dag online zijn, krijgen zij veel meer informatie te verwerken dan welke generatie ooit daarvoor.

Kijken is het nieuwe lezen

Het belang van lezen is door Millennials gedownsized. Een How-to of DIY op Youtube is veel eenvoudiger dan een lap tekst. En alles staat online. Vind je in de eerste 10 seconden niet de info die je zoekt, dan klik je door.

Mooi, mooier en mooist

De mooiste foto’s of filmpjes van jezelf of van de dingen die je meemaakt deel je op social media. De ene nog grappiger, mooier of origineler dan de andere. Likes zijn de graadmeter. Waar het voor mijn generatie leuk is om een paar duimpjes te ontvangen, gaat het bij Millenials om zoveel mogelijk likes. Het is een wapenwedloop geworden van mooie of succesvolle momenten.

Gesprek zonder end

Via WhatsApp kun je elk moment van de dag je gedachten delen met je vrienden, collega’s, teammaatjes, enz. Lastig is dat dergelijke gesprekken meestal open blijven zonder een afgerond einde. Met als gevolg dat je net voor je gaat slapen nog tig lopende gesprekken moet beantwoorden. En dat elke dag.

Ook ontspannend toch?

Diezelfde technologie biedt ook ontspanning. Lekker series bingen op Netflix. Of gamen. En muziek luisteren op Spotify. Mijn dochters, beide Millennials, doen dat ook graag. Als een nummer op Spotify maar voor de helft gespeeld heeft, starten ze de volgende alweer op. Heel onrustig word ik daarvan. En ik niet alleen (alleen geven ze dat zelf niet toe!). Gamen of series zijn een soort behang geworden. Vervelen is er niet meer bij.

Gedoseerde informatie helpt je bij je carrière

Naast de luxe om zo eenvoudig aan informatie te komen, zie ik ook een aantal aandachtspunten. Punten waarop een Civiel Talent zich kan en moet onderscheiden. Het is moeilijk om kwaliteitscontent te selecteren uit die infobulk op internet. Trap niet in de valkuil dat kwantiteit boven kwaliteit gaat. Het gevaar is dat je voor de snelle oppervlakkige informatie kiest en jezelf geen tijd gunt voor verdieping. In je loopbaan wordt er van je verlangd dat je een duidelijke eigen mening hebt. Een mening die dieper gefundeerd is dan Nu.nl. Neem de tijd om je eigen mening te vormen en stel deze zo nodig bij. Verdiep je in achtergronden van het nieuws of andere items die maatschappelijk of zakelijk belangrijk zijn. Een goede algemene ontwikkeling ondersteunt je carrière. Ook raad ik aan om het lezen niet te verleren. Nu en in de rest van je carrière is het belangrijk om contracten en documenten te beoordelen. Dat leer je niet op Youtube. Realiseer je dat Social Media een ratrace voor je kan worden die je onder druk zet, je onzeker doet voelen en je nachtrust aantast.

 

Zorg er vooral ook voor om je af en toe lekker te vervelen. Dan krijgt je brein rust en ga je eens over andere dingen nadenken. Dat heb je als Millennial hard nodig in je gehaaste leven.

 

Lees in mijn volgende blog wat naast al deze technologische prikkels verdere oorzaken zijn van de stressklachten die 75% van de Millennials hebben. Én wat je ertegen kunt doen.

Peter-Jan Hendriks is initiatiefnemer van Talent & More. Hij helpt Civiele Techniek Talenten om kritisch en proactief hun carrièrepad uit te stippelen.

Juist in deze markt van schaarste, korte termijn verleidingen en inhalige recruiters vindt hij dit belangrijk . Peter-Jan is ook directeur bij Traffic & More en werkte 16 jaar bij verschillende aannemers.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *