Jij staat natuurlijk met je beide benen stevig op de grond. Maar als er ijs ligt, ga je zo onderuit! In dit blog lees je over uitglijders en hoe je ze voorkomt.

 

Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst

Tijdens een cursus Financieel Management moest ik eens een businesscase oplossen. De cijfers zagen er goed uit. Het product zat in een nichemarkt, groeide licht, behaalde een mooi rendement en concurrentie was er niet. Op basis van deze gegevens gaf ik een positief oordeel over een aankomende investering. Fout. Het bleek om typelinten te gaan en deze werden in 1999 alleen nog in Afrika gebruikt. Resultaten zeggen dus niet altijd alles over de toekomst.

Onderaannemer, niet zeuren!

Recent deed ik met Traffic & More een project samen met een grote aannemer in de wegenbouw. De projectleider van deze aannemer was jong en succesvol. We hadden met onze twee organisaties een mooi project aangenomen op basis van EMVI. Tot de gunning trokken we op als partners. Partnerschap voor mijn bedrijf betekent dat wij tijdens de uitvoering de steken oppakken die onze partner laat vallen. En dat deden we in dit project ruimschoots. Ook toen we financieel mochten bijdragen door een inschrijvingsfout van de projectleider, bleven wij ons trouw inzetten. De projectleider had echter een andere houding. Wij werden pas laat betrokken bij planningswijzigingen. Die wijzigingen waren ook nog nadelig voor ons. Termijnen werden niet besproken, voorschotten werden eenzijdig gekort. Onze e-mails werden niet beantwoord. Wij van Traffic & More zaten zelf niet bij de opdrachtgever aan tafel. De jonge projectleider wel, maar hij behartigde onze belangen niet. Kortom, van partner werden we gedegradeerd tot onderaannemer. Die vooral niet moest zeuren.

De focus ligt op samenwerken

De Inframarkt ontwikkelt zich steeds meer richting samenwerken. De grote publieke opdrachtgevers zijn het manipuleren met cijfers en juridische haarkloverij helemaal zat. “Eerlijk geld voor eerlijk werk” zegt de marktvisie voor de toekomst en Rijkswaterstaat zet al grote stappen in die richting. Best Value Procurement sluit daar goed bij aan. Samen invulling geven aan het project is het devies. De afgelopen jaren worden grote vorderingen gemaakt. Vorderingen die je als jonge projectleider niet mag missen, wil je ook in de toekomst succesvol zijn.

Van de oude stempel

De jonge projectleider heeft die boot gemist. Deze projectleider is door zijn Rayonleider geschoold in het oude denken. Daar ging het mis. Hij bleek heel succesvol in het werken volgens de oude stempel. Maar hoe lang zal het oude denken nog blijven bestaan? En kan hij in de toekomst deze achterstand nog inhalen?

De afrekening

Vorige week hadden we de eindafrekening van het project. Deze was eenzijdig opgesteld door de projectleider van de aannemer. Ik zat mijn tijd uit, verdedigde onze belangen, maar wist dat de “samenwerking” na vandaag zou eindigen. De projectleider had dit nog niet door, over succesvol zijn gesproken… Hij vond het jammer dat we ons al hadden gecommitteerd aan een andere aannemer voor een nieuw project. Dat had hij graag met ons als “partner” willen doen.

Samenwerken oude stijl

Binnen mijn bedrijf wil niemand meer met hem samenwerken. Dat gaat ook niet meer gebeuren. Natuurlijk vindt de projectleider wel weer een andere partij, maar na 1 ervaring haken de slimme partijen wel af. Uiteindelijk zal ook Afrika geen typelinten meer nodig hebben.

En jij?

Wil jij als Civiel Talent in de toekomst ook succesvol blijven? Wees dan kritisch op je referentiekader. Helpt jouw omgeving mee om te groeien naar een volgend level, of groei je zonder dat je het weet de verkeerde kant op? Kijk verder dan je eigen bureau, houd feeling met de markt en check of je je niet op glad ijs bevindt.

 

Peter-Jan Hendriks is initiatiefnemer van Talent & More. Hij helpt Civiele Techniek Talenten om kritisch en proactief hun carrièrepad uit te stippelen.

Juist in deze markt van schaarste, korte termijn verleidingen en inhalige recruiters vindt hij dit belangrijk . Peter-Jan is ook directeur bij Traffic & More en werkte 16 jaar bij verschillende aannemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *