Nee, niet het initiatief om een detacheerder of headhunter te benaderen! Ik bedoel het initiatief om de organisatie waar je werkt te verbeteren. Want diegenen die een organisatie helpen verder te ontwikkelen, hebben de kwaliteiten die nodig zijn om de continuïteit van de onderneming te waarborgen. Organisaties van nu hebben ambitieuze initiatiefnemers hard nodig!

Veranderen vindt men eng

Helaas worden dergelijke initiatieven niet altijd omarmd door de bestaande organisatie. Vernieuwingen c.q. veranderingen zijn niet altijd gewenst door het management. Soms kan het zelfs bedreigend overkomen als je als Civieltechnisch Talent initiatief toont buiten je bevoegdheden. Dan wordt naast je innovatieve vermogen ook je vaardigheid om je ideeën te “verkopen” op de proef gesteld. Een ideale case dus om je mensenkennis, overtuigingskracht, netwerk en ideeën te toetsen!

Eigenwijze onderstroom

Echte Talenten voelen het aan wanneer het tijd is voor verandering. Soms staat de organisatie te wachten op zo’n initiatief, maar meestal niet. Dan moet je ze overtuigen, of gewoon beginnen met het doorvoeren van de verandering in kleine stapjes. In managementjargon noemen ze dit “de onderstroom”. De onderstroom vindt zijn eigen weg en laat zich niet overal inkaderen door de “dijken” van de bovenstroom. Dit is gezond gedrag binnen een organisatie. Het zittende management overziet de organisatie immers alleen van bovenaf en heeft niet voldoende zicht op de onderzijde

Strategie en wilskracht, linksom of rechtsom

Afgelopen week sprak ik een Civieltechnisch Talent. Volgens hem ontbrak het in zijn organisatie aan een duidelijke visie die aansluit bij de huidige marktomstandigheden. Hij had het initiatief genomen om met een aantal collega’s een nieuwe visie uit te werken. Nadat ze de kern helder hadden beschreven, hebben ze deze met een select gezelschap binnen de organisatie geklankbord. De reacties waren heel positief. Maar z’n communicatielijn naar het management liep plotseling dood. Voor dit Talent was dat geen probleem, maar een uitdaging. Hij verliet het bestaande pad en sprak met anderen over de nieuwe visie. Hierdoor kreeg hij meer medestanders. Gesterkt door de bevestiging van zijn verhaal, overtuigde hij ook de algemeen directeur. Nu staat zijn nieuwe visie op de agenda van de volgende MT-vergadering.

Dit voorbeeld geeft aan dat je niet alleen het vermogen moet hebben om goede ideeën te produceren, de strategie en de wilskracht om ze op de juiste plaats te delen is zeker zo belangrijk.

De kans om kennis in de praktijk te testen

Nieuwe initiatieven moeten van toegevoegde waarde zijn voor de organisatie. Het moet een significante vooruitgang betekenen. Bijvoorbeeld nieuwe producten, productmarktcombinaties of organisatieverbeteringen. Werk je initiatief uit tot een compleet plan. Dit kan ook een onderdeel van een studie zijn die je volgt. Niet elk idee of plan hoeft direct succesvol zijn. Het is belangrijk om je vaardigheid voor het nemen van initiatieven door te ontwikkelen. Want in een toekomstige functie kan je dat zomaar nodig hebben.

Begin dichtbij jezelf

Wat zou jij willen verbeteren in jouw huidige werk of organisatie? Begin eerst in je directe omgeving. Verbeter een procedure of een product. Vind je het nog lastig om zelf een initiatief aan te dragen? Wees dan alert op de kansen die je leidinggevende je biedt. Hij of zij heeft over het algemeen uitdagingen genoeg en vind het vast niet erg om er één bij een gemotiveerde medewerker neer te leggen.

Heb je al een idee voor een initiatief? Begin er morgen aan en maak er een succes van!

Peter-Jan Hendriks is initiatiefnemer van Talent & More. Hij helpt Civiele Techniek Talenten om kritisch en proactief hun carrièrepad uit te stippelen.

Juist in deze markt van schaarste, korte termijn verleidingen en inhalige recruiters vindt hij dit belangrijk . Peter-Jan is ook directeur bij Traffic & More en werkte 16 jaar bij verschillende aannemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *