InfraTech2017-logoVoor mij is beursbezoek geen uitje, maar keihard werken. Mijn hersenen draaien tijdens een beurs op volle toeren.

Er is natuurlijk ook veel te vinden op internet, maar je moet wel weten wat of waar je zoekt. Dat vind ik best lastig. Vandaar dat ik graag over een beurs loop om inspiratie op te doen en om te netwerken..

De Civiele Techniek kent weinig beurzen die erg echt toe doen. Het zijn er eigenlijk maar drie:

·       Infratech,

·       Intertraffic

·       Bauma

De eerste richt zich op Nederland. De andere twee zijn internationaal toonaangevend en werden in April (2016) gehouden.

Ben jij er geweest?

Bij een bezoek aan de beurs richt ik me op drie zaken:

·       Relaties

·       Trends

·       Nieuwe producten

Deze zijn ook voor jou als Talent belangrijk. Misschien is het nog zoeken in het begin. Maar het ontwikkelen van kennis en je netwerk is erg belangrijk voor je carrière.

Bouw aan je relaties

Door de jaren heen heb ik een netwerk opgebouwd en vaak wordt ik uitgenodigd in hun stand. Je kunt dan in een relaxte sfeer met elkaar spreken. Dat is toch anders dan op kantoor. Op het moment dat je netwerk nog niet zo groot is, kan je die op een beurs uitbreiden. Ga naar die bedrijven waar je met je dagelijkse werkzaamheden mee te maken heb. Ook al staat jouw contactpersoon misschien niet op de beurs, je kunt dan altijd met een collega het gesprek aangaan.

Tegenwoordig staan er maar weinig aannemers op de beursvloer, dat is jammer. Want dat is de ultieme mogelijkheid om de sfeer van een bedrijf te proeven.

Herken trends

Zowel bij de concurrenten als bij leveranciers laat men graag de nieuwste producten of diensten zien. Dit is een uitgelezen mogelijkheid om je te laten informeren. Bekijk dan of de trend van invloed is op jouw bedrijf. Is de concurrentie jullie voor? Worden jullie straks overbodig of zijn jullie verder dan de concurrentie. Al deze informatie zegt wat over het bedrijf waarbij je werkt, de mogelijke toekomst. Het kan ook kansen voor jou bieden om intern de discussie aan te gaan over de trends.

Nieuwe producten

Dit is het lastigste maar ook het leukste onderwerp. Het zijn producten die in een andere markt (segment) worden toegepast en die je in je eigen markt kan gebruiken. Of producten die je kunnen helpen om een nieuwe productmarkt combinatie te ontwikkelen.

Ik liep op de Bauma met 4 collega’s en we vonden een product dat verstopt zat tussen de stands over mijnbouw. Iets waar ik zelf niets mee van doen had. Maar het product dat ze daar showden kon ook in het verkeer worden toegepast. In overleg met de leverancier hebben we de mogelijkheden voor onze markt besproken en zijn we nu in gesprek over de modificaties om het product in te zetten voor verkeersmaatregelen.

Wat wordt jouw volgende beurs?

De Bauma in München is misschien nog buiten je bereik. Kijk wat dan wel geschikt voor je is. Bijvoorbeeld de Infratech in januari 2017. Je kunt ook beginnen bij een regionale beurs, zoals de Infra-relatiedagen. Het belangrijkste is om te investeren in kennis en in je netwerk!

 

Peter-Jan

Peter-Jan Hendriks is initiatiefnemer van Talent & More. Hij helpt Civiele Techniek Talenten om kritisch en proactief hun carrièrepad uit te stippelen.

Juist in deze markt van schaarste, korte termijn verleidingen en inhalige recruiters vindt hij dit belangrijk . Peter-Jan is ook directeur bij Traffic & More en werkte 16 jaar bij verschillende aannemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *