“Waarom doe ik dit eigenlijk? Voor mezelf of voor anderen?” Stel jezelf die vraag eens wat vaker. Als je doelen stelt waar je zelf – als je heel eerlijk bent – niet helemaal achter staat, stijgt je stressniveau.

Leef je voor jezelf of voor anderen? Voorbeelden

Recent hoorde ik een vader praten over zijn zoon van 19. Hij had het naar zijn zin in het dorp en de wereld ontdekken hoefde voor hem niet. Totdat hij ineens het plan kreeg om naar Australië te gaan. Niet omdat hij zo graag wilde, maar omdat iedereen dat tegenwoordig doet. Hij wilde niet achterblijven.

Of dat je op vakantie bent geweest en dat je op Instagram moet terugkijken wat je allemaal hebt gedaan. Want je herinnert je vooral dat je continu bezig was met foto’s maken. En dat je het podium van het festival bijna niet ziet door de armen en de telefoons voor je. Dat je uren in de sportschool aan het trainen bent, om vooral straks je sixpack aan anderen te kunnen laten zien. Dat je gefrustreerd bent dat je dat veel te dure truitje van die toonaangevende vlogger niet meer online kunt kopen.

Dit zijn voorbeelden van leven door de ogen van anderen. Pas op dat je jezelf niet verliest.

Simon Sinek

Tijdens mijn research voor dit onderwerp tipte Robert me om het filmpje van Simon Sinek te bekijken. Robert is 22 jaar en heeft een burn-out. Hij is zichzelf keihard tegengekomen en werkt dagelijks aan zijn herstel. Hij herkende zich in wat Simon zei en het hielp hem om dingen te relativeren. Simon hanteert 4 typische kenmerken die invloed hebben op de Millennials:

  1. Ouderschap
  2. Technologie
  3. Ongeduld
  4. Omgeving

  1. Ouderschap

Het begint al bij de opvoeding waar alles kan en niets moet. Waarbij ook de laatste plaats een medaille oplevert. Waar ouders op de school druk uitoefenen voor een hoger opleidingsadvies.

  1. Technologie

De telefoon heeft zijn oorspronkelijke waarde verloren en is een draagbare PC geworden. Die altijd en overal online is. Waardoor je continu in verbinding staat met de rest van de wereld en die je de mensen om je heen laat negeren.

  1. Ongeduld

Geduldig wachten is niet meer aan de orde. Je koopt producten online die binnen een dag bezorgd worden en o wee als het een dag langer duurt. Sparen hoeft niet want Ali Express geeft het bijna gratis weg.

  1. Omgeving

Bedrijven zoeken efficiënte invulling voor hun fte’s. Tijd voor opleiden is er niet meer, je moet snel een bijdrage aan de productie leveren.

Rek uit het elastiek

Er zijn veel factoren die de druk verhogen. Pas op dat je het niet te ver laat komen en onder de druk bezwijkt. Ik vergelijk het altijd met een elastiek. Je kunt het heel ver uitrekken, zover dat er barstjes inkomen. Maar dan werkt het nog steeds. Pas als het elastiek knapt, werkt het nooit meer zoals het was.

Hoe kan je nu als Millennial voorkomen dat de druk te groot wordt? De belangrijkste vraag is, “waar doe je het voor?”. Word je er zelf blij van of doe je het voor een ander? Investeer meer tijd in echte vriendschappen. Vrienden accepteren jou ook zonder filter. Besef dat het geen schande is als je de top van de berg niet in één keer, of helemaal niet bereikt. Doe het stap voor stap en geniet ondertussen. Zoek rust, stel reële doelen en wees trots op wat je tussentijds bereikt. Kijk naar jezelf en vergelijk je niet met anderen.

Invloed op jouw carrière

Als je carrière wilt maken, dan hoort daar een zekere druk bij. Gezonde stress is geen probleem en van het aangaan van uitdagingen word je sterker. Het is alleen wel belangrijk om de juiste omgeving te vinden. Behoort jouw werkgever tot de werkgevers die wél in jou willen investeren? Biedt men tijd en budget om je naar een hoger plan te tillen? Of is het een organisatie die in de crisis bewust oudere werknemers heeft ontslagen om, nu de markt weer aantrekt, jonge mensen te verleiden met mooie carrièrekansen? Vullen ze alleen een fte in of willen ze jou ook laten groeien? Er is dus meer dan salaris, auto en titel.

Hoe is het nu met Robert

Hij heeft zijn studie tijdelijk onderbroken. Is met behulp van een coach bezig de barsten te herstellen. Hij praat nu ongefilterd en in real life met vrienden in plaats van via Facebook en Instagram. Hij heeft geleerd om soms letterlijk lijstjes te maken om keuzes te beoordelen of hij het voor zichzelf doet en er blij van wordt. Hij trekt er alleen op uit met zijn motor en gaat wandelen in het bos. Hij kijkt om zich heen, neemt de omgeving in zich op en laat zijn telefoon thuis. Het gaat steeds beter met hem, maar soms valt hij weer een stukje terug. Robert is een goeie gozer en je gunt hem een mooi leven. Dat gaat hem ook zeker lukken, maar oh wat had hij het fijn gevonden als hij eerder had ontdekt hoe mooi het kan zijn om je een middag stevig te vervelen!

Zit jij vast in je carrière of loopt de druk de spuigaten uit? Mail me!

Peter-Jan Hendriks is initiatiefnemer van Talent & More. Hij helpt Civiele Techniek Talenten om kritisch en proactief hun carrièrepad uit te stippelen.

Juist in deze markt van schaarste, korte termijn verleidingen en inhalige recruiters vindt hij dit belangrijk . Peter-Jan is ook directeur bij Traffic & More en werkte 16 jaar bij verschillende aannemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *