Millennials zijn een generatie die erg afwijkt van de rest van de huidige beroepsbevolking. Dat schreef ik al in mijn vorige blog. Uit een onderzoek van Metro blijkt dat 75% van de Millennials stress- of burn-out klachten heeft. Niet zo vreemd, als je ziet hoeveel van hun tijd online wordt opgeslokt. Maar er zijn ook andere oorzaken die de druk doen oplopen. Dus zelfs al ben je aan de digitale detox, dan nog zijn er stressfactoren waar je beducht op moet zijn. In deze blog maak ik je daar attent op en geef ik je tips om een burn-out te voorkomen.

Hoge verwachtingen

Ouders willen graag dat hun kind het beter heeft dan zij het zelf hebben gehad. Dat was jarenlang een logisch gevolg van onze groeiende economie en de technologische ontwikkeling. Maar de huidige generatie ouders heeft over het algemeen een heel goed leven en dat heeft invloed gehad op de opvoeding van Millennials. De lat is van huis uit al erg hoog gelegd. De meeste ouders stimuleren hun kinderen dan ook sterk om te gaan studeren. Minimaal op Hbo-niveau. Niet alleen ouders doen dat, de Millennials doen het zelf ook. Mede gevoed door succesverhalen op social media.

De waarheid naar je hand zetten

Soms wordt de druk verhoogd door de omgeving of collega’s. Bijvoorbeeld door het onderling vergelijken van het salaris. Niet door de salarisstrook zelf, maar in informele gesprekken. 1 op de 3 mensen is echter niet eerlijk over zijn salaris. Recent sprak ik een aantal verontruste collega’s van Sander (een voormalig medewerker van mij). Sander had met hen heel open gesproken over zijn salarisverhoging. Geen enkel probleem natuurlijk, ik ben voor transparantie. Maar zijn collega’s wisten niet dat die verhoging voortkwam uit een te laag salaris bij Sanders vorige werkgever. Ook bleek het bedrag dat hij noemde niet netto was, maar bruto. Pas toen ze dat doorhadden zakte de stress bij Sanders collega’s weer.

De evolutie loopt achterstand op

Hoogleraar Witte Hoogendijk heeft een evolutionaire theorie die ons bewust maakt van de situatie waarin we vandaag de dag leven. 500 miljoen jaar geleden ontstond bij vissen een belangrijk deel van ons stressresponssysteem, waardoor ze konden vluchten of vechten. Nog steeds maakt het menselijk lichaam diezelfde stofjes aan, die ons in staat stellen te reageren op alarmprikkels. Waardoor je bijvoorbeeld weg kunt rennen bij gevaar. Maar dit systeem reageert ook op een stroom aan WhatsApp’jes of een volle mailbox. Ons systeem is niet meegeëvolueerd met de huidige technologie en heeft het zwaar om die psychologische stress te verwerken. Kijk alleen al hoe exponentieel de technologische ontwikkelingen zich de afgelopen 50 jaar opvolgden. Ik snap dat onze hersenen daar soms moeite mee hebben.

Burn-Out bij Millenials

Burn-out ligt dus zeker op de loer. In eerste instantie dacht ik dat Millenials watjes zijn en een te gepamperde jeugd hebben gehad. Maar nu ik me realiseer hoe hun eerste 25 jaren zo wezenlijk anders verliepen dan die van mij, begrijp ik dat zij in een veel kortere periode veel meer ontwikkelingen moesten verwerken. Ontwikkelingen met veel meer prikkels en informatie. Zij kennen bijna geen verveling, waarin ze echt niets kunnen doen. Daarom kan het moeilijk zijn om de juiste prioriteiten te stellen in wat echt belangrijk is. Daar kunnen ze wel wat hulp bij gebruiken.

Lekker vervelen

Het is absoluut niet erg om, zoals mijn vader altijd zei, “je lekker te vervelen”. Neem het recht in eigen hand en vorm je eigen mening. Kies datgene wat je zelf leuk vindt, in plaats wat anderen leuk vinden of wat veel likes oplevert. Word baas over je eigen tijd en bouw rustmomenten in. Zet je telefoon af en toe op vliegtuigstand. Zoek uit waar je echt blij van wordt. Koester de momenten dat je niets te doen hebt.

Als je dat lastig vindt, help ik je graag. Mail, App of bel gerust.

In deel 3 van deze serie, laat ik je zien hoe je een aanstaande burnout kan herkennen en wat je zou kunnen doen om het te voorkomen of erger, om er vanaf te komen.

Peter-Jan Hendriks is initiatiefnemer van Talent & More. Hij helpt Civiele Techniek Talenten om kritisch en proactief hun carrièrepad uit te stippelen.

Juist in deze markt van schaarste, korte termijn verleidingen en inhalige recruiters vindt hij dit belangrijk . Peter-Jan is ook directeur bij Traffic & More en werkte 16 jaar bij verschillende aannemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *