Kleding is een belangrijk onderdeel van je imago en daarin moet je bewuste keuzes maken. In mijn blog “Kleren maken de man” lichtte ik dat al toe. Maar je imago wordt bepaald door meerdere keuzes die je maakt in je uiterlijk, gedrag en voorkeuren. Natuurlijk moet je jezelf blijven, maar houd er wel rekening mee dat jouw keuzes invloed hebben op hoe anderen jou zien en beoordelen.

Uiterlijk

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Dit is best een goed uitgangspunt, waarmee ik niet wil zeggen dat je een saaie modelburger moet zijn. Maar die trendy coupe van Kinky Kappers kon weleens niet zo zakelijk overkomen. Die tatoeage in je hals had je misschien beter op je bovenarm kunnen laten zetten. Die mooie creaties op je nagels, waarmee de nagelstudio uren bezig is geweest, zijn heel glamorous, maar een effen kleur was misschien toch geschikter voor je werk. Let dus op bij de keuzes die je maakt en bedenk altijd dat maandagochtend de werkweek weer begint.

Verzorging

Niet alleen je uiterlijk is van invloed op je imago, maar ook de wijze waarop je je verzorgt. Een frisse adem, glanzend haar, een prettig geur. Dat zijn allemaal zaken die van belang zijn voor een goed imago. Het lijkt zo simpel, maar toch kom ik regelmatig Talenten tegen die kritischer op hun verzorging zouden mogen zijn. Met “rouwrandjes” rondom de nagels of kleding met gaten of vlekken. Vooral Talenten die zich verliezen in hun werk, missen hier nog weleens de boot. Kijk eens objectief in de spiegel na een dag werken. Kun je er nog mee door of heb je eigenlijk wat achterstallig onderhoud? Wees kritisch op de volgende zaken:

·      Nagels met zwarte randjes of die zijn afgekloven

·      Minder frisse geur uit poriën of mond

·      Vette haren of roos

·      Onverzorgde baardgroei

·      Uitgegroeide haarkleuring

·      Onverzorgd gebit

·      Vermoeid uiterlijk

Gezondheid

Vergis je ook niet in de kracht van een gezonde uitstraling. Je goed voelen geeft een winnaarsgevoel en meer zelfvertrouwen. Sporten leidt tot een beter uithoudingsvermogen. Niet roken zorgt voor een mooiere gelaatsuitdrukking en frissere geur. Niet te veel eten en drinken geeft een beter figuur.

Ik heb zelf afgelopen jaar ondervonden wat het verlies van overtollige kilo’s en de aanwas van spieren voor me kon doen. Door betere voeding en training voel ik me veel energieker. Ik slaap ook beter en dat heeft effect op mijn uitstraling.

Gedrag

Je gedrag uit het verleden heeft impact op je carrière en imago van nu. Was jij altijd diegene die de schuinste moppen vertelde of de ranzigste filmpjes in de groepsApp plaatste? Dan zal het moeite kosten om respect terug te winnen als je in de toekomst leidinggevende wordt. Ook dronken worden op een bedrijfsborrel is not done. Zo’n borrel blijft zakelijk en men zal het je toch aanrekenen dat jij je liet gaan. De kans is groot dat je in het vervolg van je carrière een voorbeeldfunctie moet geven. Daar moet je je elke dag bewust van zijn. Je hoeft geen heilige te zijn, maar doe geen domme dingen.

Imago

Je imago ben je zelf. Je kunt het opbouwen, maar moet het niet faken. Dan bestaat de kans dat je net zo’n nep imago krijgt als Sylvie Meis. Zij komt er nog mee weg, omdat haar uiterlijk een hoop goed maakt in haar branche. Maar menigeen zou door de mand vallen. Wees je dus bewust van en ben zorgvuldig op je imago. Dat kan helpen bij je carrière.

Peter-Jan Hendriks is initiatiefnemer van Talent & More. Hij helpt Civiele Techniek Talenten om kritisch en proactief hun carrièrepad uit te stippelen.

Juist in deze markt van schaarste, korte termijn verleidingen en inhalige recruiters vindt hij dit belangrijk . Peter-Jan is ook directeur bij Traffic & More en werkte 16 jaar bij verschillende aannemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *