Een oud gezegde, maar nog steeds van toepassing. Zeker voor jonge Civiele Talenten. Onderzoek heeft aangetoond dat “mooie” mensen meer kans op succes hebben. Uiteraard is dat genetisch bepaald. Maar je kunt wel aantrekkelijker worden door je uiterlijk goed te verzorgen. Je kleding bepaalt voor een deel hoe anderen over je denken. Maar ook hoe je anderen over je kunt láten denken. Het is een persoonlijke marketingtool, die je bewust kunt inzetten. Zelf draag ik op kantoor regelmatig een spijkerbroek. Maar als ik extern mijn rol van directeur moet uitdragen, draag ik vaak een donker pak.

Blijf bij jezelf

Kleding moet in ieder geval lekker zitten en moet bij je passen. Maar het zegt ook iets over wie je bent of wilt zijn. Wanneer je carrière wilt maken, moet je bewust je kleding kiezen. Het is een belangrijk onderdeel van je imago dat bijdraagt aan je succes. Diverse factoren zijn van invloed op je kledingkeuze, zoals de bedrijfscultuur en hoe je collega’s zich kleden. Of je met klanten te maken hebt en wat die verwachten. Uiteraard ook wat je eigen smaak is, en wat jij prettig vindt zitten. En misschien wel het belangrijkste: welke boodschap jij wilt uitstralen.

Ambitie op sneakers

 

Dat je succesvol wilt zijn in je carrière mag je en moet je misschien wel uitstralen. Daarmee bedoel ik niet dat je je alvast als directeur kleedt terwijl je nog projectcoördinator bent. Maar wel dat je oog hebt voor de juiste kledingkeuze voor de situatie. Wanneer je op bezoek gaat bij de klant, kun je daar niet aankomen met een schreeuwerig T-shirt en sneakers. Het dragen van een (polo)shirt op een chino broek is een veilig begin. Door af en toe bij de juiste gelegenheid een blazer te dragen, geef je het signaal af dat je snapt hoe het werkt.

Overdressed

Bouw je kledingkeuze in je carrière rustig op. Pas op dat je in een bouwvergadering niet de enige bent met een wollen Hugo Boss kostuum. Laat je aan de andere kant niet uit het veld slaan als je bij een formele gelegenheid bewust hebt gekozen voor een pak, en je collega’s vragen of je gaat trouwen. Wanneer je regelmatig het jasje van je kostuum op een spijkerbroek of chino draagt, zorg je ervoor dat de overstap naar een compleet kostuum minder groot is.

“Un”dressed

Voor vrouwelijke Talenten is een kritische kledingkeuze ook belangrijk. Het kan geen kwaad om vrouwelijk gekleed te gaan, maar pas op voor te sexy kleding. Kleding die erg aftekent, of die te bloot of te kort is, kun je echt niet aantrekken naar kantoor. Je wilt toch liever opvallen door je zakelijke kwaliteiten dan door je decolleté? Niet te bloot geldt ook voor mannen. Harige benen in een korte broek kunnen niet. Hooguit op casual friday bij een hittegolf.

Kleur en glim? Maak de juiste keuze

Wees voorzichtig met opvallende kleuren. Voor commerciële functies is het niet verkeerd om af en toe felle kleuren te dragen. Dat zorgt ervoor dat je beter in het geheugen van de klanten blijft hangen. Maar jouw collega’s moeten niet gaan denken: “daar heb je hem/haar weer met dat felle jasje”. Felle kleuren komen vaak wat goedkoper over en dat wil je zeker niet. Donkerblauw en grijs zijn de veiligste kleuren voor blazers. Deze kleuren stralen zakelijkheid uit, passen bijna overal bij en vallen niet op. In shirts kan je wel wat meer kleur toepassen, maar pas op voor erg aanwezige prints. Die hebben hetzelfde effect als felle kleuren. Persoonlijk ben ik ook geen voorstander van glimmende stoffen. Dat past in mijn ogen niet in de technische wereld, maar hoort meer bij makelaars.

Rouwrandjes en roos

Regelmatig zie ik Talenten die naast hun kleding ook aan nog wat andere uiterlijke verbeteringen kunnen werken. Hierover vertel ik meer in mijn volgende blog.

Realiseer je dat je uiterlijk voor een belangrijk deel bijdraagt aan het succes van je loopbaan. Naast jouw organisatorische en technische kwaliteiten natuurlijk.

 

Stem jij jouw kleding af op jouw ambities?

Peter-Jan Hendriks is initiatiefnemer van Talent & More. Hij helpt Civiele Techniek Talenten om kritisch en proactief hun carrièrepad uit te stippelen.

Juist in deze markt van schaarste, korte termijn verleidingen en inhalige recruiters vindt hij dit belangrijk . Peter-Jan is ook directeur bij Traffic & More en werkte 16 jaar bij verschillende aannemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *