Foto Blog 12 KLMSporters doen het natuurlijk. Maar ook jij moet je vaardigheden trainen en verbeteren. Dit schreef ik eerder in mijn blog “Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus”. Toch kom ik vaak Civiele Techniek Talenten tegen die ongetraind promotie willen maken. Dit heeft risico’s, voor zowel de medewerker als de organisatie. Mijn voorkeur is om de persoon in kwestie eerst de nodige “vlieguren” te laten maken, voordat zijn of haar functietitel op het visitekaartje wordt aangepast.

Tig keer overstappen in de luchtvaart

Piloten die net hun brevet hebben gehaald, starten meestal als 2e vlieger op een klein vliegtuig. Als ze de nodige vlieguren hebben gemaakt, dan kunnen ze -bij gebleken geschiktheid- overstappen als 2e vlieger op een groter vliegtuig. Daarna worden ze gezagvoerder (1e vlieger) op een kleiner toestel. Om uiteindelijk zelf de verantwoordelijkheid van een groot vliegtuig te mogen dragen. Deze stappen zijn natuurlijk niet voor niets. De verantwoordelijkheid van de piloot voor passagiers, equipment en financiën is heel groot. Maar wezenlijk niet anders dan de verantwoordelijkheid van projectleiders in de Civiele Techniek. De gevolgen van eventuele fouten kunnen net zo dodelijk zijn voor wegwerkers of weggebruikers. Ook schaadt het je eigen carrière als je meteen in het diepe springt, en kopje onder gaat.

Gecontroleerd fouten maken

Er zijn Talenten met bepaalde competenties die de stap naar projectleider wél meteen succesvol invullen. Maar dit is de minderheid. De meeste Civieltechnische Talenten moeten groeien in hun rol, ervaring opdoen en competenties ontwikkelen. Leren doe je ook door fouten te maken. Het helpt als die fouten geen veiligheidsrisico’s opleveren en niet te veel geld kosten. Daarbij komt een mentor of coach van pas. Als je de verantwoordelijkheid over een project krijgt met de supervisie van een ervaren projectleider als mentor, dan blijven je eventuele fouten beheersbaar en kun je er zonder negatieve gevolgen van leren.

Prestaties dwingen functietitel af

Regelmatig spreek ik ongeduldige Talenten die direct de stap naar de functie van projectleider willen maken, in plaats van geleidelijk in hun rol te groeien. Ze vinden de status vaak belangrijker dan daadwerkelijk succesvol zijn in hun werk. Persoonlijk vind ik dat je status moet kunnen afdwingen met je kennis en vaardigheden, ook zonder die functietitel. Ik word altijd een beetje kriebelig als een potentiële projectleider eerst zijn functietitel en salaris aangepast wil hebben, voordat hij laat zien wat hij kan. Bij investeringen gaan de kosten voor de baat uit. Zo is het ook met je carrière. Werk eerst een paar jaar in een hogere functie zonder de formele functiestatus. Je directe collega’s gaan jou dan op een natuurlijke wijze als leider zien en je promotie is niet meer dan een logisch gevolg. Ofwel binnen het bedrijf waar je nu al werkt, of elders. Daar zorgt de markt in de Civiele Techniek wel voor.

Geen worst achterna

In het verleden werden Talenten weleens aan het lijntje gehouden en werd een promotie in de toekomst als een worst voorgehouden. Een bedrijf dat dit anno 2017 nog doet, is niet het juiste bedrijf voor jou. De markt zal een dergelijke houding corrigeren. Als je tenminste genoeg vlieguren hebt gemaakt, dan zal ieder bedrijf dat op zoek is naar een ervaren projectleider de deur wijd voor je openhouden. En klaarstaan met de bijbehorende arbeidsvoorwaarden!

 

Heb jij al genoeg vlieguren gemaakt en ben je eraan toe dat je functietitel geformaliseerd wordt? Als je hierover van gedachten wilt wisselen, neem gerust contact op.

Peter-Jan Hendriks is initiatiefnemer van Talent & More. Hij helpt Civiele Techniek Talenten om kritisch en proactief hun carrièrepad uit te stippelen.

Juist in deze markt van schaarste, korte termijn verleidingen en inhalige recruiters vindt hij dit belangrijk . Peter-Jan is ook directeur bij Traffic & More en werkte 16 jaar bij verschillende aannemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *