logo's

Pas jij beter bij een beursgenoteerde aannemer of bij een familiebedrijf? Met het oog op je carrière en je competenties is het goed om het verschil tussen beide te kennen. Het hangt er natuurlijk ook vanaf om welk bedrijf het gaat, maar op hoofdlijnen is er wel een vergelijking te maken.

 

Het familiebedrijf

Dit is een kleinere organisatie met korte lijnen naar de eigenaar. Alle medewerkers, waaronder ook het buitenpersoneel, kunnen meestal eenvoudig bij hem/haar binnenlopen. De directie kent alle bedrijfsactiviteiten. Er is grote betrokkenheid bij al het personeel en de directie ziet het bedrijf vaak als één grote familie. Het familiebedrijf is vaak regionaal georiënteerd en naast familieleden van de eigenaar zijn er meestal ook andere families verweven met het bedrijf. Er is een duidelijke ondernemersmentaliteit en als er snel geschakeld moet worden bij investeringen is dat geen probleem. Voorbeelden van dergelijke familiebedrijven zijn onder andere Mourik, van Gelder, Martens en van Oord, DuraVermeer en een flink aantal lokale ondernemers.

Het beursgenoteerde bouwbedrijf

De meeste zaken in het beursgenoteerde bouwbedrijf zijn goed geregeld en vastgelegd. Er is een duidelijke structuur en de regels zijn inzichtelijk en gelden voor iedereen. Door de omvang van de organisatie is de beursgenoteerde aannemer in staat om grote interessante projecten aan te nemen. De onderneming heeft veel disciplines in eigen huis. Bestuurders hebben veel ervaring in besturen en managen. Men werkt standaard met opleidingsprogramma’s die jouw carrière ondersteunen. De Nederlandse beursgenoteerde aannemers zijn BAM, Heijmans en Boskalis.

Positieve verschillen voor je carrière:

Familiebedrijf

 • Minder concurrentie voor leidinggevende functies.
 • Meer mogelijkheden om de organisatie te verbeteren en je daarmee in de kijker spelen.
 • Jouw kwaliteiten vallen sneller op bij de directie.
 • Je arbeidsvoorwaarden kun je persoonlijker afstemmen, er is meer ruimte voor maatwerk.
 • Wanneer je goed bent, kun je sneller meer verantwoordelijkheden krijgen.

Beursgenoteerde onderneming

 • Goede mogelijkheid voor loopbaanontwikkeling door middel van traineeships.
 • Vaak uitgebreide opleidingsmogelijkheden met bijbehorend budget.
 • Door een grotere hoeveelheid interessante projecten zijn er meer mogelijkheden om je vaardigheden te vergroten.
 • Meer lagen in de organisatie, dus je hebt meer mogelijkheden om door te groeien in leidinggevende functies.
 • Het is makkelijker om over te stappen naar een andere discipline.

Negatieve verschillen voor je carrière:

Familiebedrijf

 • Heeft de eigenaar een slecht gevoel over jouw kwaliteiten dan is dat funest voor je carrière.
 • Vaker hiërarchisch ingericht en het management is nog van de oude school.
 • Minder gericht op opleiden, je moet het zelf maar ontdekken.
 • Niet iedere ondernemer is ook een goede bestuurder. Dat kan nadelig zijn bij het groeien van de onderneming.

Beursgenoteerde onderneming

 • Door de schaalgrootte kan het zijn dat je een nummer bent.
 • Heb je een incompetente leidinggevende, dan kan hij jouw kwaliteiten verborgen houden voor het management.
 • Tegenwoordig volgt de ene reorganisatie de ander op. Dit geeft veel onrust en is niet altijd positief voor je carrière.
 • De regels en heldere structuur zijn niet altijd in het voordeel voor jou of je afdeling.

Feestje of op een houtje bijten

Zelf voelde ik me thuis bij zowel familiebedrijven als beursgenoteerde bedrijven. Ik merkte wel een duidelijk verschil, dat ik je niet wil onthouden. In de economische goede tijd bij Heijmans was er veel mogelijk. De mooiste en beste opleidingen, leuke bijeenkomsten, feesten en partijen. Maar nu, in economisch slechte tijden, is er nog wel wat ruimte voor opleidingen, maar daarbuiten kan nog maar weinig tot niets. Familiebedrijven hebben daarentegen meestal nog wat vlees op de botten. Zodat ze tijdens de zeven magere jaren niet op een houtje hoeven te bijten.

Wat moet je nu kiezen?

Daar geeft deze blog geen antwoord op. Wat ik wel probeer duidelijk te maken, is dat er duidelijke verschillen zijn tussen beide soorten bedrijven. Dat wanneer je wilt kiezen voor een bedrijf, je eerst voor jezelf op een rijtje zet welk type organisatie bij jouw competenties en carrièrepad past.

Verdiep je in de organisatie, probeer via bekenden extra informatie te verkrijgen en probeer bij je toekomstig leidinggevende te peilen of er een klik kan komen. Zo vergroot je de kans op een mooie carrièrestap. Bel of mail me gerust als je hierover verder wilt sparren.

Peter-Jan Hendriks is initiatiefnemer van Talent & More. Hij helpt Civiele Techniek Talenten om kritisch en proactief hun carrièrepad uit te stippelen.

Juist in deze markt van schaarste, korte termijn verleidingen en inhalige recruiters vindt hij dit belangrijk . Peter-Jan is ook directeur bij Traffic & More en werkte 16 jaar bij verschillende aannemers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *